İÇME SUYU SAHALARIMIZ TEHDİT ALTINDA

Çay tarımı, Türkiye’nin en yağışlı ve en yeşil bölgelerinden biri olan Doğu Karadeniz’de yoğun olarak yapılmaktadır. Beklenenin üzerinde büyüme meydana gelince genişleme yüksek rakımlara içme süyü alanlarının üst kısımlarına kadar çıkmıştır.
Bu çarpık durum ve yanlış tarımsal uygulamalar, doğal kaynaklar üzerinde baskı oluşturmaktadır. Baskıların başında ise içme suyu kirliliği ve ekosistemin bozulması geliyor.
Yeni çay bahçeleri için eğimli arazilerin plansız şekilde açılması, su kaynaklarının daha yükseklerinde çay bahçesi yapılması toprağın doğal yapısını bozduğu gibi, aşırı gübreleme sebebi ile azot ve nitrat karışmış içme suları halkın sağlığını tehdit etmeye başlamıştır.
Müstahsil, kontrolsüz ve denetimsiz çay bahçelerini su havzalarında ya da daha yükseklerinde kurmaya başlayınca yeni sorunlar ile yüzleşmeye başladık.
Aşırı gübreleme yaparak kendi içtiği su kaynaklarını kirleten halk, sağlık sorunları riski ile karşı karşıyadır.
Nitratlı sular özellikle çocuklar için ciddi sağlık tehditi oluşturmaktadır.
Bu sorun nereden kaynaklanıyor?
• Plansız ve denetimsiz çay bahçesi kurulması
• Toprak analizine dayanmayan gübreleme
• Çevresel mevzuatın uygulanmaması
• Kendi kendisini zehirleyen üreticilerin bilinç eksikliği
• Kısa vadeli verim odaklı üretim anlayışı
Gelişigüzel çay bahçesi Kurulumunda Denetim getirilmelidir. Yeni çay bahçeleri yer altı su kaynaklarından uzak alanlarda kurulmalıdır.